Tippek a tökéletes sütemény mintázásához és elkészítéséhez: Hozzávalók: 50 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
30 dkg sós vaj
Elkészítése: 1. Habosítsd fel a cukrot a vajjal.
2. Add hozzá a lisztet, és robotgép segítségével vagy gyors kézmozdulatokkal gyúrj belőle sima tésztát.
3. Csomagold folpackba, és hűtsd legalább 1-2 órán át.
4. Vedd ki a hűtőből a tésztát.
5. Lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 milliméter vastagságúra, majd erőteljesen mintázd a mintás sodrófával.
6. Bélelj ki két sütőlemezt sütőpapírral, helyezd rá a kekszeket, és hűtsd további 10 percig.
7. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
8. Vedd elő a sütőlemezeket a hűtőből, és süsd a süteményeket.
9. Süsd őket 20 percig, amíg világos színűek nem lesznek.
Ajánlott kisebb adagokban nyújtani a tésztát, mert így könnyebb vele dolgozni. Ha nincs otthon sós vaj, adj hozzá egy kiskanál finom sót. Sótlan vajjal készítve kiváló alaptésztát kapsz, amelyet bátran variálhatsz különböző aromás fűszerekkel, mint például vanília, fahéj, kardamom vagy gyömbér. Gasztroajándéknak is tökéletes csokis kekszet készíthetsz: a kekszek nem mintás felét mártsd olvasztott csokoládéba, amelyet kevés étolajjal kevertél, és hagyd megszáradni sütőpapíron.